NAJNOVIJE U HRVATSKOJ - OTORINOLARINGOLOGIJA: fotobio stimulacijska terapija u liječenju alergija i kroničnih upala nosa i sinusa, 3D-kompjuterizirana dijagnostika bolesti nosa i sinusa, kompjuterizirana digitalna-3D-virtualna endoskopska dijagnostika (VE) i kirurgija (VK) nosa i sinusa (3D-C-VE-FESS), rinokirurgija, fiberskopije, test sluha, akustična rinometrija/test disanja na nos ### PLASTIČNA I ESTETSKA KIRURGIJA: plastično-rekonstrukcijska i estetska kirurgija glave i vrata, estetsko oblikovanje nosa, uha, kapci, brada, usne (kompjuterska animacije prije operacije) ### ANTI-AGING TERAPIJA („POMLAĐIVANJE BEZ SKALPELA? formiranje novih oblika nazolabijalnih brazdi, radijalnih usjeka "ragada" na usnama, perioralnih kontura, kontura obraza/povećanje obujma, popunjavanje usjeka na licu nastalih nedostatkom potkožne masti/lipotrofija, popunjavanje kontura nosa koje su zaostale nakon rinoplastike, stvaranje nove projekcije vrška nosa, terapija sitnih i dubokih bora lica primjenom najnovijih preparata hijaluronske kiseline za pomlađivanje i rehidraciju kože preparatom RESTYLANE®, (Švedska) i MESOLIS (Švicarska), povećavanje obujma tkiva kože (ispunjavanje bora, ožiljaka, obrisa lica/vrata), preparatom ESTHELIS (Švicarska), stvaranje sasvim novih kontura lica preparatom RADIESSE (Nizozemska), primjena preparata GLYTONE® (Francuska) za korekciju nazolabijalnih brazda, popunjavanje srednjih i dubokih bora te povećanje volumena i korekciju oblika usana (trajnost 12 mjeseci), provođenje mezoterapije preparatom FILORGA® NCTF 135HA za revitalizaciju kože, uz postizanje gotovo trenutnih rezultata, tj. tretirana koža izgleda znatno svježije, napetije, „blistavije? odmorno i uočljivo mlađe ### ALERGOLOGIJA: pregled i obrada alergologa, proširena alergološka obrada (prick testiranje/ inhalatorni alergeni; 20-30 alergena i alimentarni alergeni; 20-30 alergena), RAST, RIST, specifična hiposenzibilizacija, primjena fotobio stimulacije u liječenju alergija ### DERMATOVENEROLOGIJA: anti-aging terapija, kompjuterizirana dermatoskopija madeža (mapiranje madeža cijelog tijela), sklerozacija vena i kapilara, estetska dermokirurgija ### OSTALA DIJAGNOSTIKA: cjelovita alergološka, biokemijska, citološka, mikrobiološka i patohistološka (PHD) dijagnostika
BIOSTIMULACIJSKI LASER U LIJEČENJU ALERGIJA LASERSKE OPERACIJE NOSA I SINUSA HomeSearchSitemapeng

 

Tiskano u “ZDRAV ŽIVOT “, ožujak/travanj 2008.U zadnje vrijeme se za različite estetske nedostatke kože kao što je pojava ožiljaka zbog akni ili bore upotrebljavaju različiti umjetni materijali za punjenje. Stalno se traže novi materijali koji bi se približili idealnom- dakle onom koji je jednostavan za primjenu, lako se integrira u tkiva, ne djeluje imunološki i koji je trajan. Indikacije su ožiljci na koži nastali zbog akni, traumatski ožiljci, bore i promjene nastale dugotrajnim djelovanjem sunca. Osim botoxa, za ublažavanje bora sve se češće rabe različiti materijali za punjenje, takozvani filleri, kao što su kolagen i hijaluronska kiselina. Njima se bore i drugi estetski nedostaci iznutra popunjavaju i na taj način zaglađuju. Danas na svjetskom tržištu postoji niz proizvoda hijaluronske kiseline, koji su u veoma širokoj komercijalnoj upotrebi. Ima sve više pacijenata koji žele „izravnati bore lica i vrata“ upotrebom hijaluronske kiseline, a ne žele pribjeći kirurškoj korekciji lica skalpelom (face lifting). 


Cijeli tretman traje 15 do 20 minuta, a blago crvenilo koje se javi zbog uboda potpuno nestane za manje od pola sata. 
Osim za popunjavanje bora, kao što su nazolabijalne bore te bore na čelu i oko očiju, Restylane se često koristi i za naglašavanje ruba usnica, što je u zagrebačkoj Poliklinici Klapan Medical Group čest postupak.. Učinak traje do godinu dana, dok se hijaluronska kiselina sama prirodno ne razgradi. Nakon ovog tretmana nema drastičnih promjena kao kod kirurškog face-liftinga, ali osoba izgleda mlađe, svježije i odmornije.” 

 “Neživotinjska hijaluronska kiselina”, kaže Antica Soldo-Belić, “osobito je praktična za primjenu jer ne izaziva gotovo nikakve nuspojave. Jedino se u vrlo malom postotku slučajeva javi prolazno crvenilo, ili rjeđe nakon nekog vremena može doći do hiperpigmentacija na mjestima primjene, što se može spriječiti tako da se najmanje mjesec dana nakon tretmana izbjegava izlaganje suncu i odlazak u solarij. Prije se kao filler češće koristio kolagen, koji je životinjskog podrijetla i može izazvati alergijske reakcije, preosjetljivost, crvenilo, upale i slično. Kod hijaluronske kiseline impresivno je što se rezultat vidi odmah. Tretman nije bolan jer se područje koje će se tretirati prije namaže anestetičkom kremom. Iglicom se ide pod kožu ispod bore, koju se onda mehanički popunjava gelom hijaluronske kiseline.IZJAVA:

D.A, pravnica

“Do sada sam bila na ukupno tri tretmana Restylaneom. Na to me ponukala činjenica da se bolje osjećam kada dobro izgledam. Smatram da ovakvi mali, nerizični zahvati mogu svakoj ženi u tome pomoći. Nakon 40. godine koža više nije elastična kao prije, pa joj trebamo posvetiti posebnu brigu. Restylanom sam popunjavala nazolabijalne bore, koje su na mom licu najizraženije. Rezultati su uvijek jako dobri. Te se bore popune i odmah izgledate svježe i odmorno. Nitko vas poslije neće pitati jeste li bili na kakvom estetskom zahvatu, već jeste li bili na odmoru ili se dobro naspavali. Kako se hijaluronska kiselina s vremenom razgrađuje, bore se postupno počnu opet produbljivati. Ovakvi tretmani popularni su među ljudima koji su zbog posla puno u kontaktu s drugima pa im je važno kakav dojam ostavljaju. U mojoj struci je to dosta često, pa čujem da i puno muških odvjetnika odlazi na tretmane te vrste.”

 Ovaj trend je zamjetan i u EU, gdje je drastično opao broj kirurških korekcija lica u estetskoj kirurgiji, u odnosu na „neinvazivni face-lifting“ bez skalpela te time razni tretmani neinvazivnog face-liftinga bez skalpela postaju sve popularniji. Bez obzira na primjenjenu tehniku zbrinjavanja estetskih nedostataka kože, sveobuhvatna dokumentacija (kolor slike) postaje nužno i nadasve korisno sredstvo praćenja tijeka i ishoda liječenja. 
Dermatologinja prim. mr.sc. Antica Soldo-Belić iz zagrebačke Poliklinike Klapan Medical Group s hijaluronskom kiselinom radi već oko šest godina. Obično se koristi hijaluronska kiselina u obliku prozirnog gela švedskog proizvođača, tvorničkog imena Restylane, iako postoji još nekoliko sličnih preparata. 


?>